|

Søg

Søg
Close this search box.

|

Sikkerhedsstyrelsen advarer: Kraftige mormor-ladere udgør brandfare

Del dette opslag

Skal du ud i sommerlandet med elbil, så kan der være langt til nærmeste ladestation. En mormor-ladning er i de tilfælde helt okay, men tilsluttes mormor-laderen i en almindelig husholdningsstikkontakt, så må den kun trække 6 ampere, hvis du vil undgå brandfare.

En mormor-ladning tager tid, og det er ikke sikkert, at du kan nå at oplade elbilen over natten ude i sommerlandet med en mormor-ladning. Mormor-lader er blevet et almindeligt navn for elbilens nødlader, da den er tænkt til, at man kan oplade sin elbil under besøg hos en mormor, der ikke har en elbil.

Vil du undgå brandfare, så fald ikke for fristelsen til at købe en kraftigere mormor-lader eller at indstille mormor-laderen til mere end 6 ampere. Kraftigere mormor-ladere, og mormor-ladere, der kan indstilles til mere end 6 ampere, er ulovlige at sælge i Danmark, da almindelige stikkontakter kun kan tåle gentagne varige belastninger på 6 ampere.

– I Danmark har vi en national undtagelse til den internationale standard, da hovedparten af vores almindelige husholdningsstikkontakter kun kan tåle gentagen varig belastning på max. 6 ampere. Det er derfor vigtigt, at du nøjes med at trække de ampere, hvis du må ty til en mormor-ladning, siger kontorchef Kirstine Gottlieb, Sikkerhedsstyrelsen.

Har du lejet et sommerhus, hvor du kan anvende industristik og har en mormorlader med påmonteret industristik, så kan du lade med mere end 6 ampere uden brandfare.

– Vores bedste råd er at forberede sig ved at orientere sig på forhånd om ladestationer nær den kommende feriebolig. Vær tålmodig og forsøg ikke at fikse mormor-laderen op til at lade med mere end de 6 ampere, som fabrikanten har indstillet den til, så gør du ferien mere sikker for hele familien, siger Kirstine Gottlieb.

Sikkerhedsstyrelsen kan trods en tidligere kontrol-indsats konstatere, at man på websites stadig kan købe ulovlige mormorladere, der trækker mere end 6 ampere. Detailhandlen skal være opmærksom på, at man som virksomhed risikerer en bøde på mindst 50.000 kroner efter produktsikkerhedsloven, når man sælger disse ladere.