|

Søg

Søg
Close this search box.

|

Reklamationsret ved brugte biler

Har jeg reklamationsret, når jeg køber en brugt bil?

Sådan lyder et af de spørgsmål, vi hører mest fra forbrugere, der køber en brugt bil hos en af vores forhandlere. Svaret er ja.
Når du køber en brugt bil hos en forhandler, har du reklamationsret i to år, ligesom når du køber en spritny bil.

Hvordan er jeg dækket af min reklamationsret?

Din brugte bil er dækket af en to-årig reklamationsret, hvis du køber din bil hos en forhandler frem for en privatperson.

Du skal altid sørge for at finde en troværdig bilforhandler og kigge grundigt på bilen, inden du skriver under på en købsaftale. Din reklamationsret tager nemlig udgangspunkt i bilens stand, da du købte den. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at brugtvognen ikke har skader, inden du køber den. En troværdig bilforhandler er en god måde at sikre dig en kvalitetsbil. De passer på bilerne og de er ærlige omkring bilens forhold.

Reklamationsret og garanti

Reklamationsret og garanti er ikke det samme. Reklamationsret gælder for det meste for alle erhvervsdrivende, mens garanti kun udstedes i visse tilfælde.

Reklamationsret:

Generelt er du som forbruger, der har købt en brugt bil hos en forhandler, altid omfattet af købelovens bestemmelser om 24 mdr. reklamationsret. Reklamationsretten dækker fejl og mangler, der var til stede, da du fik leveret bilen. Der kan dog være undtagelser som f.eks. at sælgeren har oplyst om konkrete fejl eller mangler på slutsedlen. I så fald er du klar over bilens fejl eller mangler, når du køber den. Fejl og mangler som følge af alminideligt slid og ælde, kan heller ikke findes dækket under reklamationsretten.

De første 12 mdr.:

De første 12 måneder gælder formodningsreglen ved køb af brugte biler. Det betyder, at der i sagen formodes, at bilen havde fejl, da du købte den. Forhandleren skal derfor, i løbet af de første 12 mdr. efter leveringen, bevise at en fejl ikke var til stede, hvis sælgeren ikke vil dække reklamationen.

De resterende 12 mdr.:

Du skal bevise, at din bil havde en fejl for at reklamationsretten dækker bilens skade, hvis du købte bilen for mere end 12 måneder siden. Reklamationsretten dækker således kun fejl og mangler, som var til stede, da du fik leveret din brugte bil. Reklamationsretten er en del af forbrugerlovgivningen og den gælder alle forhandlere.

Garanti:

Garanti er en frivillig aftale mellem køber og sælger. Således er det ikke lovpligtigt for din forhandler at tilbyde en garanti for skader på din bil. Det er ofte, når du køber en nyere brugt bil, at din forhandler tilbyder en bil garanti. Det kan for eksempel være en tre til 12 måneders garanti for bilens drivlinje. Det vil sige bilens motor, gearkasse, generator og mere. Det er i sidste op til selve aftalen mellem dig og din forhandler. Garantien benyttes til at give dig endnu bedre betingelser for dit køb.

Få vejledning af DBFU

Du er hjertelig velkommen til at tage kontakt til DBFU, hvis du vil finde en pålidelig forhandler, eller hvis du har spørgsmål til dit køb af en brugt bil. Vores forening består af et netværk af troværdige brugtvognsforhandlere, som følger en række salgsbetingelser, der fungerer som din garanti for et godt køb. DBFUs vision er at at øge tilliden til brugtvognsforhandlere i Danmark samt skabe vilkår for køb og salg i Danmark. Vi svarer derfor gerne på dine spørgsmål, næste gang du køber en brugt bil.